Consultancy Training in Valencia, Spanje

Dieneke de Weerd
Water, wereldwerk!
Published in
4 min readSep 16, 2019

--

De groep studenten bij de informatiebijeenkomst op Camping Mariola

Als onderdeel van de Master International Land and Water Management van Wageningen University & Research reisden zestig toekomstige land- en water managers naar Camping Mariola, Bocairent om een maand lang een intensieve consultancy training te volgen. De studenten werden onderverdeeld in groepen van vijf om aan een specifieke opdracht te werken van een lokale opdrachtgever. Ter voorbereiding hadden de groepen in Wageningen zich al vier weken verdiept in het thema en in de opdrachtgever om zo in Spanje goed van start te kunnen gaan. Onder deze studenten bevonden zich ook vier waterambassadeurs van lichting 6 (Lynn, Djoerd, Jorn, en Dieneke). Waterambassadeur Dieneke zal kort vertellen waar haar opdracht over ging, de resultaten en wat ze ervan heeft geleerd.

Dieneke, onderdeel van Aguamos Consultancy in opdracht van Universitat Politècnica de València: Collectieve landbouw modernisering in Valle De Albaida — Een onderzoek naar de legitimiteit en waterrechten privileges van de Junta Central de Usarios de Ombria de Benicadel.

Logo van onze “consultancy”
De groep nadat het report was ingeleverd (v.l.r Sarah, Dechen, Dieneke & Julia)

Mijn groepje bestond uit vijf meiden (waarvan één vroegtijdig naar huis moest) met verschillende studieachtergronden en nationaliteiten. Als opdracht moesten we uitzoeken wat cruciale factoren zijn in het initiëren van het gezamenlijk beheren van grondwater. In 1985 is de wetgeving omtrent grondwater in Spanje aangepast, wat concreet betekent dat al het grondwater publiek goed werd en nu alleen in samenspraak kan worden gebruikt. Alhoewel het opzetten van Comunidades de Regantes (irrigatie communities) redelijk gebruikelijk is, was er in onze regio (Valle de Albaida) een interessante ontwikkeling gaande. Drie Comunidades de Regantes hadden namelijk besloten om een Junta Central op te zetten om gezamenlijk projecten uit te voeren. Het eerste gezamenlijke project is een gedeeld basin om water op te slaan in de winter om de droge zomer door te komen. In tegenstelling tot vele andere groepjes hadden wij een begeleider van de Universitat Politècnica de València, wat betekende dat ons onderzoek een grotere theoretische focus had. Ons onderzoek spitste zich vooral toe op de ervaren legitimiteit van het plan om gezamenlijke projecten uit te voeren en de potentiële veranderingen voor de actuele waterrechten van de boeren. Door middel van 19 semi-gestructureerde interviews kwam naar voren dat de waterrechten vooralsnog onveranderd blijven, maar dat de organisatorische structuur van dit nieuwe plan nog veelal onduidelijk is. Ondanks de onduidelijkheid in structuur lijken alle verschillende Comunidades de Regantes het plan als legitiem te ervaren. Alhoewel er wel duidelijke verschillen zijn tussen de Comunidades de Regantes wat betreft visie en prioriteit van het plan. Verder vonden we een aantal cruciale factoren in het initiëren van samenwerkingen: de perceptie van de voordelen (water in zomer, meer kans van slagen subsidies etc.), gemeenschappelijke uitdagingen voor de landbouw (lage prijs fruit, vergrijzing van de boeren etc.), en leiderschap (bijvoorbeeld een visionaire leider die zijn visie weet over te dragen aan andere mensen in de gemeente).

Groepsfoto met de vertegenwoordigers van de verschillende Comunidades de Regantes

Lessen voor de toekomst

De maand consultancy training in Spanje heeft me verschillende inzichten gegeven (zowel professioneel als persoonlijk). Op inhoudelijk gebied werd het mij door het doen van dit onderzoek vooral duidelijk dat samenwerking makkelijker gezegd dan gedaan is. In alle interviews kwam naar voren dat de eigen organisatie bij de boeren op nummer een stond en de eigen projecten prioriteit hadden. Verder vond ik de algehele context waarin deze ontwikkeling zich bevond erg leerzaam, aangezien de toekomst van landbouw erg uitdagend lijkt. Met boeren die een gemiddelde leeftijd van 65 hebben, weinig water maar ook steeds heftigere extreme regen en nog lagere prijzen voor bijvoorbeeld sinaasappels lijkt de landbouw in dit specifieke gebied aangewezen op subsidies van de overheid en zeker met uitsterven bedreigd. Het is in dit gebied duidelijk zichtbaar dat onderzoek en innovatieve oplossingen cruciaal zijn om landbouw in dit soort gebieden rendabel te houden.

Ook werd mij het belang van een geïnformeerde vertaler voor onderzoek duidelijk. Doordat we verschillende vertalers hadden, leerde ik dat de kwaliteit van de interviews sterk werden beïnvloed door de kennis die de vertaler had over het thema en ons specifieke onderzoek.

Foto van een van de feedback sessies (“vissen naar feedback”)

Daarnaast heb ik op persoonlijk vlak voornamelijk geleerd dat ik groepsproces begeleiding een erg leuke bezigheid vind. In de groep was ik verantwoordelijk voor het organiseren van de wekelijkse feedback sessies en hier haalde ik veel energie uit.

Ik hoop de opgedane kennis de komende maanden toe te passen bij mijn scriptie onderzoek naar samenwerking omtrent het verminderen van overstromingsrisico’s in de Rio Magdalena in het Atlantico departement in Colombia.

--

--

0 Followers

Ambassador of Dutch Topsector Water, Msc International Land and Water Management. More information at: https://www.linkedin.com/in/dienekedeweerd/